een link banner

Rasstandaard

De Zwitserse Witte Herder werd pas op 1 januari 2003 door het FCI erkend. Waar komt dit ras dan vandaan? De Zwitserse Witte Herder stamt eigenlijk af van de Duitse Herder. In nesten van Duitse Herders werden af en toe witte pups geboren. Waar dit eerst geen probleem was, vond men na de 2de wereldoorlog dat de witte kleur moest uitgesloten worden uit het ras van de Duitse herder omdat men dacht dat dit voor vachtverbleking zorgde bij het Duitse ras. Het ging zelfs zo ver dat sommige fokkers witte pups onmiddellijk na de geboorte gingen elimineren.

Uit Amerika en Canada kwam hevig verzet. Er vormden zijn voor- en tegenstanders van de witte herder. Ondertussen ontdekte de filmindustrie de prachtige hond en op het witte doek schitterden verschillende witte herder. In Amerika en Canada gaat men verder met het fokken van de witte herders. In Europa sterft de witte Duitse Herder ondertussen binnen enkele jaren uit. In 1967 komt daar verandering in met de komst van een witte herder naar Zwitserland vanuit Amerika. Het ras komt daarna heel langzaam uit het slop, meer en meer mensen importeren uit Amerika en Canada en er wordt ook weer melding gemaakt van witte pups uit gekleurde ouders in Duitsland.

Er gaat nog een hele tijd overheen voor het ras in wat grotere getale terug is in Europa, maar de bekroning komt in januari 2003, als de witte variant door de FCI erkend wordt onder de naam Zwitserse Witte Herder, naar het eerste land dat de Witte Herder weer terughaalde naar Europa. De Zwitserse Witte Herder stamt dus af van de Duitse Herder en de stamvader van de Duitse Herder is Horand von Grafrath, geboren op 1 januari 1895. Zijn grootvader is de witte reu Greiff. Over de afstamming van Greiff is helaas niets bekend.

Karakter

De Zwitserse Witte Herder heeft zich door de jaren heen zowel anatomisch als qua karakter van zijn Duitse verwanten onderscheiden. Het ras staat vooral bekend als familie- en gebruikshond met een uitgesproken liefde voor kinderen. Hij is fijngevoelig, een oplettende waker, een opgewekte en gemakkelijk lerende hond, zacht en aanhankelijk van aard. Hij is erg sociaal naar mens en dier, maar gereserveerd tegenover vreemden. Hij mag evenwel nooit angstig of agressief zijn.

Herdereigen is wel dat hij ontzettend baasgericht is en over een grote 'will to please' beschikt. Het leergierige karakter, zijn hoge intelligentie, de grote 'will to please' en de absolute trouw aan de geleider, die dit ras van nature heeft meegekregen, met daarnaast het uithoudingsvermogen en de atletische bouw maken van hem een welwillende en grote werker. Schuwheid en angst behoren niet tot de natuurlijke eigenschappen van deze hond. Zijn fijngevoeligheid maakt wel dat hij absoluut geen harde aanpak nodig heeft. Hij leert ontzettend snel en graag. Witte Herders zijn dol op beweging.

Ze vinden het heerlijk om te wandelen, te zwemmen of aan de fiets te lopen. Helaas heeft het ras wel de naam een (ietwat) angstige hond te zijn. Het karakter is door de jaren heen wel enorm verbeterd, maar toch zien we nog dikwijls honden die zeer angstig gedrag vertonen. Dat kan zeker te maken hebben met de gemaakte combinatie (een erfelijkheidskwestie), maar de socialisatie speelt ook een zeer belangrijke rol. De socialisatie die de pups bij de fokker krijgen is heel erg belangrijk, maar dat socialiseren houdt niet op na 8 weken. Het blijft doorgaan nadat de pups bij hun nieuwe baasjes zijn, zij nemen die taak van de fokker over.

Gebruiksdoel

De Witte Herder is inzetbaar op vele gebieden binnen de hondensport. Hij zal zonder probleem schitteren in de lessen Gehoorzaamheid en hij zal zich ook uitleven op het agilityveld. Zijn specialiteit is zonder meer het speuren. Hij wordt verder gebruikt als hulphond, blindengeleidehond, reddingshond en als diensthond. De Zwitserse Witte Herder is dus een allround sporthond die ontzettend snel leert en heel graag dingen met de baas onderneemt!

Belangrijkste uiterlijke kenmerken

  • Neus: zwarte neus gewenst, wisselneus ( in de winter wat rozer) toegelaten
  • Lippen: strak, droog, goed gesloten en zwart
  • Ogen: amandelvormige ogen, donkerbruin of zwart
  • Rug: rechte horizontale rug
  • Vacht: Dicht goed aanliggende stok- of langstokhaar, rijke wollige ondervacht bedekt met stevig, recht stekelhaar. Zuiver wit verdient de voorkeur, een lichte wildkleur, vooral aan de oorpunten of op de rug in de winter, worden toegelaten.
  • Grootte en gewicht:
    • Reuen: 60-66 cm, ca. 30-40 kg
    • Teven: 55-61 cm, ca. 25-35 kg

De aanschaf van een pup...

Wanneer je overweegt een pup te nemen, denk dan eerst goed na wat je van je hond verlangt en wat je met je hond wil ondernemen. Zoek dan een fokker die er dezelfde mening op na houdt en overleg samen grondig. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je bereid iedere dag minstens een uur actief bezig te zijn met je hond?
  • Kun je ook naast dit uur trainen, spelen, wandelen, … voldoende rekening houden met het nieuwe gezinslid. Een hond is niet gemaakt om elke dag 9 uur alleen thuis te zitten.
  • Kan je afstand nemen van alle harde leermethodes en slipkettingen en de positieve beloningsgerichte aanpak uitproberen? Gras groeit ook niet door eraan te trekken of erop te slaan …
  • Wil je een nieuwe stofzuiger aanschaffen (in de ruiperiode kan het sneeuwen binnenshuis ...).
  • Wil je je engageren om minstens 10 jaar rekening te houden met je harige vriend?
Is het antwoord telkens positief, dan kan de witte herder wel een heel toffe partner van je worden.